Vuoden 2019 kilpailu muistetaan korkeasta tasosta ja huipputuomaristosta:”Työ jatkuu”

14.6.2019

Kahdeksas kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu on onnellisesti takana. Vuoden 2019 kilpailu käytiin ensimmäistä kertaa kokonaan Musiikkitalossa, ja myös toukokuinen ajankohta oli uusi asia. Innokas yleisö tungeksi tapahtumiin, ja etenkin finaali, välierät sekä mestarikurssit olivat hyvin suosittuja. Myös Ylen katsojaodotukset ylittyivät.

Pääsihteeri Marja-Leena Pétas-Arjava vahvistaa, että kilpailijoiden taso oli korkeampi kuin koskaan. Hakemuksia kilpailuun tuli ennätysmäärä.

”Heti ensimetreillä huomasi, että hakijoiden taso oli todella korkea”, hän sanoo.

Pétas-Arjava on onnellinen myös tämänkertaisesta upeasta tuomaristosta, jota suitsutettiin jopa kansainvälisissä medioissa. Johdonmukainen työ palkittiin, ja tuomaristosta oli pystytty kokoamaan dynamiikaltaan hyvin onnistunut joukko.

”Kyse ei ole niinkään siitä, että tuomaristossa oli isoja nimiä, vaan että heillä oli keskenään niin hyvä henki ja pitkään kokemukseen pohjaava, kvalitatiivisesti vaativa ajattelutapa laulutaiteeseen.” Tuomaristo arvioi kilpailusuoritukset itsenäisesti, keskustelematta, mutta antoivat jälkikäteen jokaiselle 46 kilpailijalle henkilökohtaisen palautteen.

”He todella panostivat tähän, mitä laulajat paljon arvostivat”, pääsihteeri sanoo. ”Koska tässä kilpailussa ohjelmistovaatimukset ovat hyvin laajat, palaute näin kokonaisvaltaisesta ohjelmistosta on hyvin arvokasta, verrattuna vaikka siihen että palautetta saisi vain yksittäisten ooppera-aarioiden perusteella.”

Kilpailun jälkeen Pétas-Arjava on vastaanottanut aiempaa enemmän positiivista palautetta kilpailijoilta. Hän kertoo, että viiden vuoden välein järjestettävän kilpailun päättyminen on aina luopumisen hetki, ja nuorten laulajien hyvästely nostaa tunteet pintaan.

Pääsihteerin yhteys palkinnonsaajiin ei kuitenkaan pääty tähän. Kilpailun on tarkoitus lähitulevaisuudessa tarjota entistä enemmän tukea suojateilleen. Konserttimahdollisuuksien ja kontaktien lisäksi tämä voi tarkoittaa esimerkiksi tukea pr-asioissa sekä mentorointia.

”Tehtävämme on rakentaa tulevaa laulajasukupolvea – löytää heidät ja tukea heitä, nostaa uralle. Työ jatkuu”, Pétas-Arjava tiivistää.

>> Lue myös aiemmin julkaistu tuomariston puheenjohtajan Jorma Silvastin haastattelu

Teksti: Auli Särkiö-Pitkänen
Kuvat: Heikki Tuuli

Pysy nuotissa - tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa

Siirry takaisin sivun alkuun