Mirjam Helin -akatemia
Mirjam Helin -akatemia kannustaa nuoria laulajia tavoittelemaan kansainvälistä tasoa ja auttaa heitä löytämään oman äänensä taiteilijana.
Mirjam Helin -akatemia kannustaa nuoria laulajia tavoittelemaan kansainvälistä tasoa ja auttaa heitä löytämään oman äänensä taiteilijana.
Vuodesta 1984
Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu on yksi maailman merkittävimmistä kansainvälisistä laulukilpailuista.
Kilpailu on tarkoitettu esiintymiskypsyyttä omaavien nuorten laulajien valiojoukolle. Moni kilpailun voittajista on myöhemmin noussut laulumaailman huipulle, mm. Olaf Bär, Elīna Garanča, René Pape, Andrea Rost ja Julia Lezhneva. Kilpailu tunnetaan korkeasta tasostaan, vaativasta ohjelmistostaan, hyvistä palkinnoistaan ja arvovaltaisesta tuomaristostaan.
Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun vuodesta 1984 joka viides vuosi. Vuodesta 2024 alkaen kilpailu järjestetään kolmen vuoden välein.
Vuodesta 1987 laulukilpailu on ollut Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliiton (Fédération Mondiale des Concours Internationaux de Musique) jäsen.
Suomen Kulttuurirahasto on yksi Euroopan suurimmista yksityisistä säätiöistä. Se tukee suomalaista kulttuurielämää myöntämällä apurahoja tieteen ja taiteen eri aloilla toimiville henkilöille ja yhteisöille.
Kulttuurirahaston sisällä toimii keskusrahasto ja 17 maakuntarahastoa. Rahastolla on myös omaa kulttuuritoimintaa, josta kansainvälisesti tärkein on Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu.
Suomen Kulttuurirahaston historia on maailman säätiöiden joukossa ainutlaatuinen, koska sen peruspääoma kerättiin vuonna 1938 koko kansalta. Pääoma on karttunut seitsemänkymmenen vuoden aikana menestyksekkään sijoitustoiminnan sekä lukuisten lahjoitusten turvin. Nykyään Rahaston yhteydessä toimii noin 900 nimikkorahastoa, joiden varallisuutta käytetään vuosittain lahjoittajien toivomiin ja ohjesäännöissä määriteltyihin tarkoituksiin. Mirjam Helin kuului Kulttuurirahaston historian merkittävimpiin lahjoittajiin.