Tuloksia odotellessa – haastattelussa Elaina Moreau ja Jaeil Kim

23.5.2019

Tänään jännitetään, ketkä laulajat valitaan kovatasoisen kilvan toiselle kierrokselle. Tapasimme kaksi kilpailijaa, jotka ovat viihtyneet paitsi lavalla myös sen ulkopuolella.

Elaina Moreau kävi retkellä Savonlinnassa.

”Unelmien täyttymys”, huudahtaa kanadalainen Elaina Moreau kun häneltä kysyy, miltä tuntuu olla taas Helsingissä. Moreau (s. 1989) kilpaili Mirjam Helineissä myös edellisellä kerralla viisi vuotta sitten ja pääsi ilokseen jälleen mukaan ennätyssuuresta hakijajoukosta.

Viimeksi Moreaulta kuultiin Massenet’n Manonin aaria ”Je suis encore”. Nyt hän lauloi saman hahmon aarian oopperan myöhemmästä vaiheesta.

”On hauska että näin pääsi käymään – nyt lauloin aarian, jossa hän on paljon kypsempi ja kokoneempi”, Moreau kertoo aurinkoisesti.

Kun sopraano aikoinaan lähetti kilpailuhakemuksensa, hän päätti yhdessä vanhempiensa kanssa, että he kaikki lähtisivät Suomeen jos Elaina pääsee kisoihin.

Keskiviikkona päivänä koko perhe oli tehnyt tunteikkaan retken Savonlinnaan – kaupunkiin, jossa Elainan Kanadaan emigroitunut isoäiti oli viettänyt lapsuutensa.

Vuoden 2014 Mirjam Helin -kilpailut olivat Elaina Moreaulle inspiroiva kokemus.

”Se kannusti minua työskentelemään entistä kovemmin ja pääsemään seuraavalle tasolle.”

Sopraanolla on juuri takanaan antoisa kausi Vancouverin oopperan nuorten laulajien ohjelmassa. Lähitulevaisuudessa on luvassa mm. oopperakantaesityksiä Torontossa ja Vancouverissa. Unelmaroolina on kuitenkin Massenet’n Manon.

”Toivon että vielä pääsen esittämään roolin lavalla!”

Ei vain puurtamista

Jaeil Kim harjoittelemassa pianisti Kirill Kozlovskin kanssa.

Jaeil Kimille (s. 1988) oli jäänyt tiistaisesta alkuerävedosta hyvä mieli.

”Nautin olostani lavalla. Koreassa arvostetaan eniten ääntä ja tekniikkaa. Mutta minusta lavalla on tärkeintä olla sisällä musiikissa”, tenori kertoo iloisena.

Kimin oli selvästi helppo päästä hyvään esiintymistunnelmaan, sillä hän kertoo viihtyneensä Mirjam Helin -kilpailussa erinomaisesti.

”Toimiston väki on niin mukavaa, ja pianistini Kirill [Kozlovski] on hurjan kiva ja taitava soittaja! On hienoa, ettei vain puurreta yhdessä vaan olemme myös pystyneet juttelemaan tuttavallisemmin.”

Samaten Kim on innoissaan mahdollisuudesta majoittua isäntäperheessä.

Yhdessä on vietetty aikaa ja nautittu hyvästä säästä.

”Eilen kokkasin isännälleni, ja toivon että ehdin vielä valmistaa hänelle ihan oikeaa korealaista ruokaa.”

Kim on opiskellut Münchenissä ja on nyt toista vuotta Frankfurtin oopperan nuorten laulajien ohjelmassa. Siellä hän on saanut paljon vastuuta ja arvokasta kokemusta.

”Nautin oopperasta, mutta erityisesti rakastan lied-musiikkia, etenkin kokonaisten laulusarjojen esittämistä.”

Jos tie vie toiselle kierrokselle, Kim esittää Beethovenin Kaukaiselle rakastetulle -sarjan kokonaisuudessaan.

Laulukilpailuissa haetaan Kimin mukaan usein tietynlaista ääntä: joissain kisoissa painottuu ooppera, toisissa lied.

”Täällä tarvitaan hyvin monenlaisia äänenvärejä, tummaa ja vaaleaa!”
Juuri Mirjam Helin -kilpailun monipuolisuus sai Kimin hakemaan kisaan, ja hän on kokenut, että kilpailu on sopinut hänelle hyvin.

Teksti: Auli Särkiö-Pitkänen
Kuvat (Kim ja Kozlovski): Heikki Tuuli

Pysy nuotissa - tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa

Siirry takaisin sivun alkuun