Musiikki ja taide ovat siipeni – haastattelussa Kateryna Kasper
19.12.2022
Vuoden 2014 kilpailussa voittoisa ukrainalaissopraano Kateryna Kasper palasi Musiikkitalon lavalle Matija Meićin kanssa syyskuun 2022 Voittajat lavalla – Lauluja Ukrainalle -konsertissa. Miltä paluu tuntui ja mitä Kateryna ajattelee sodasta, kulttuurista ja Mirjam Helin -kilpailusta?
Kun minuun otettiin yhteyttä konsertin järjestämiseksi tiesin, että tilaisuus olisi minulle monestakin syystä hyvin erityinen.
Musiikkitalo on ainutlaatuinen paikka, missä kävin läpi valtavan tunnekirjon vuonna 2014. Tunteet liittyivät sekä intensiiviseen kilpailuun että jatkuvaan pelkoon vanhempieni puolesta, jotka samaan aikaan istuivat kotitalomme kellarissa Itä-Ukrainassa. Tällaiset muistot säilyvät mielessä pitkään.
Ja nyt tuleva konsertti pidettäisiin tässä upeassa taiteen tyyssijassa, missä voi kokea onnea taiteilijana ja saada kokonaisen kosmoksen mahdollisuuksia. (Musiikkitalo myös tuntuu avaruudelta: lavalla seistessä ympäröivät valot näyttävät ikuiselta tähtitaivaalta.) Ja jälleen kerran: sota nyt koko Ukrainassa ja se, että konsertti liittyi nimenomaan tähän tilanteeseen.
Ennen jälleennäkemistäni Musiikkitalon konserttisalin kanssa olin innoissani. Ennen kuin lauloin ensimmäiset nuotit tervehdin salia. Nähdessäni Helsingin upean yleisön taas edessäni halusin viettää hetken hiljaa ennen kuin musiikki täytti salin taiallaan.
Se on voimakas totuuden, onnen, kiitollisuuden ja omistautumisen hetki.
“Laulaja ei koskaan ole valmis”
Ennen Mirjam Helin -kilpailua olin osallistunut muutamaan muuhun kilpailuun. Kilpaileminen oli olennainen osa oppimistani. Ymmärsin niiden myötä paljon itsestäni ja ne veivät minua eteenpäin.
Vaikka laulaja ei koskaan ole valmis, Mirjam Helin -kilpailu oli minulle erään aikakauden kirkas päätepiste, virstanpylväs taiteilijanpolullani. Palkinnon saaminen rohkaisi, motivoi ja innosti. Minulla oli jo tuolloin kiinnitys Frankfurtin oopperaan. Mirjam Helin -kilpailun voitto toi minulle upeita tuttavuuksia, konsertteja ja kontakteja Suomessa, Portugalissa ja Japanissa, ja sain unohtumattomia muistoja ja arvokkaita kokemuksia.
“Huipputaso”
Arvostan Mirjam Helin -kilpailua koko sydämestäni. Se on täysin ainutlaatuinen. Kilpailu tarjoaa alustan arvokkaiden yhteyksien luomiseen sekä omien taitojen esittelyyn, oppimiseen ja kehittymiseen.
Nuoret laulajat voivat olla varmoja siitä, että Mirjam Helin -kilpailussa he voivat tuntea olonsa tervetulleiksi ystävällisessä ilmapiirissä ja saavat koko ajan tukea. Ollaan huipputasolla. Tuomaristossa on tunnettuja laulajia – pelkästään se, että saa esiintyä näille persoonille, on suuri lahja.
Organisaatio ei voisi olla parempi: yhdistelmä täydellisyyteen pyrkimistä ja silti rakastavaa, henkilökohtaista, ystävällistä.
Ohjelmisto on hyvin vaativa, mutta antaa paljon vapautta ja tilaisuuden tuoda esiin omaa monipuolisuuttaan.
“Olemme kaikki vastuussa siitä mitä tuomme maailmaan”
Elämme valtavan muutoksen aikaa. Kiihtyvä ilmastokatastrofi, pandemia, sodat, kaikki tuntuu yhtäkkiä kaatuvan päälle, mikä voi tuntua masentavalta. Kotimaassani riehuva sota, joka kosketti perhettäni jo vuonna 2014, on saavuttanut katastrofaaliset mittasuhteet. Kuolema on niin lähellä. Tässä yhteydessä kulttuurin ja musiikin roolista puhuminen voi tuntua melkein naiivilta.
Toisaalta voin sanoa täysin ilman liioittelua: musiikki ja taide ovat pelastaneet minut, ne ovat siipeni, jotka kantavat minut pois epätoivoisista ajatuksista. Monille ihmisille taide ja musiikki merkitsevät tukea, lohtua ja apua vaikeina aikoina. Taide ja kulttuuri rikastavat ihmisten yhdessäoloa ja yhdistävät ihmisiä. Ne luovat keskinäistä kiinnostusta ja yhteistä ymmärrystä.
Taidetta ja kulttuuria voidaan myös käyttää nostamaan ihmisiä toisiaan vastaan sekä sorron välineenä, kuten Ukrainan kansa on tuskallisesti kokenut. Venäjän kolonialistinen sota on myös vahvasti ristiretki “väärän” ukrainalaisen kulttuurin tuhoamiseksi. Näinä aikoina taiteilijoiden tulee olla varovaisia, etteivät naiivisti asetu tällaisen toiminnan välikappaleiksi. Taide on myös poliittista.
Olemme kaikki vastuussa siitä, mitä tuomme maailmaan. Mitä enemmän tuomme valoa, sitä vähemmän pahuus saa tilaa. Meidän pitää jatkaa elämää ja tehdä hyviä tekoja. Meidän tulee käyttää saamaamme luovuuden lahjaa hyvään ja yrittää tehdä maailmasta parempi paikka!
Mitä seuraavaksi?
Minulla on meneillään hieno kausi. Rakastan saksan sanaa “Spielzeit” – soittamisen, pelaamisen ja leikin aika.
Olen iloinen päästessäni työskentelemään hienojen muusikoiden, orkestereiden ja kokoonpanojen kanssa. Teen jälleen yhteistyötä Freiburgin barokkiorkesterin, La Stagionen, B’Rock Orchestran sekä René Jacobsin ja Michael Schneiderin kanssa — nämä ovat aina erityisiä ja rikkaita kokemuksia.
Debytoin hiljattain Staatsoper Unter den Lindenissä Berliinissä Vivaldin Il Giustino -oopperan hienossa keisarinna Ariannan roolissa. Odotin tätä kovasti, koska pääsin myös ensi kerran yhteistyöhön Akamus-orkesterin kanssa. Esiinnyn myös Kölnin kamariorkesterin ja Christoph Poppenin sekä kansainvälisen Bach-akatemian kanssa.
Laulan kolmessa oopperassa kotiteatterissani Frankfurt am Mainissa, mutta myös ympäri Eurooppaa – Saksassa, Ranskassa, Sveitsissä ja Portugalissa.
Minulla on myös onni pitää jälleen lied-konsertteja upean pianistikumppanini Dmitry Abloginin kanssa.
Pergolesi, Stradella, Vivaldi, Bach, Handel, Mozart, Schubert, Brahms, Schumann, Mendelssohn, Hensel, Humperdinck – näiden säveltäjien musiikki kantaa minua siivillään.
Katso ja kuuntele
Kateryna Kasperin haastattelu Yle Areenassa vuoden 2014 kilpailussa