Usein kysyttyä

FAQ

Mitä kilpailuun osallistuminen maksaa?

Mirjam Helin -kilpailussa ei ole ilmoittautumis- tai osallistumismaksua.

Kilpailija maksaa itse omat (ja säestäjänsä) matkakustannukset Helsinkiin ja takaisin. Helin-kilpailu voi kuitenkin harkintansa mukaan myöntää matka-avustusta Euroopan ulkopuolelta tuleville kilpailijoille.

Tuemme laulajia monin tavoin, jotta he voisivat keskittyä suoritukseensa ja että kilpailu olisi heille kokonaisuudessaan antoisa kokemus. Maksamme kilpailijoille päivärahan ja matkakortin joukkoliikenteeseen sekä tarjoamme päivittäisen lounaan ja mahdollisuuden ilmaiseen perhemajoitukseen Helsingissä.

Helin-kilpailu tarjoaa laulajille paljon muutakin: mestarikurssi, Singers’ Studio (tuomariston jäsenen haastattelu- ja kyselytunti), yhteiset tilaisuudet ja retket - näihin osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista.

Minkälaisia palkintoja kilpailussa jaetaan?

Kansainvälisessä Mirjam Helin -laulukilpailussa palkitaan neljä parasta sekä miesten että naisten sarjassa. Molemmissa sarjoissa ensimmäinen palkinto on 30 000 euroa, toinen palkinto 20 000 euroa, kolmas palkinto 15 000 euroa ja neljäs palkinto 10 000 euroa.

Lisäksi paras ei-suomalaisen laulajan esitys suomalaisesta yksinlaulusta palkitaan 3000 euron palkinnolla ja välikilpailuun päässeet saavat 1000 euron stipendin. Palkintoja jaetaan yhteensä 173 000 euroa.

Voittajille tarjotaan lisäksi esiintymistilaisuuksia, ja kilpailu tekee yhteistyötä Ondine-levymerkin kanssa.

Lue lisää palkinnoista ja muista eduista täältä.

Ovatko kilpailun rahapalkinnot verottomia?

Palkinnon vero määräytyy sen saajan asuinmaan verotuskäytäntöjen mukaan. Suomessa Mirjam Helin -kilpailun palkinnot ovat olleet verovapaita Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti.

Millainen pitäisi olla ilmoittautumisen yhteydessä toimitettava ääninäyte; laatuvaatimukset ja formaatti?

Hakemuksen yhteydessä hakijan on toimitettava esikarsintaa varten korkeatasoinen audiovisuaalinen tallenne, jossa hän esittää yhden aarian ja kaksi erityylistä yksinlaulua eri kielillä. Tallenteiden tulee olla yhdellä otolla tehtyjä (ääni- ja kuvanauha samanaikaisesti). Hakijan tulee myös olla tunnistettavissa niistä. 

Suositeltava formaatti on MP4, mutta myös MPEG, MPG, MOV, AVI, WMV, M4V, VOB hyväksytään. Näytteet kannattaa ladata hakemuksen liitteiksi kolmessa osassa, eli kukin omana tiedostonaan (tallenne/kappale), mutta ne on mahdollista toimittaa myös yhtenä tallenteena, jossa kaikki kolme kappaletta ovat peräkkäin. 

Miksi mukana on suomalaisen säveltäjän laulu? Pitääkö laulu esittää suomeksi?

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu edistää myös suomalaisen laulumusiikin tunnettuutta. Suomi on kaksikielinen maa, ja monen laulun alkuperäiskieli on ruotsi. Suomalaisen säveltäjän laulua ei tarvitse esittää suomeksi tai ruotsiksi, vaan sen voi esittää saatavilla olevana käännöksenä esim. englanniksi tai saksaksi.

Kannattaa myös huomata, että kilpailussa jaetaan 3 000 euron palkinto parhaasta suomalaisen yksinlaulun esityksestä ei-suomalaiselle laulajalle.

Mistä löydän suomalaisten säveltäjien yksinlauluja?

Mirjam Helin -laulukilpailu on julkaissut Suomalaisia yksinlauluja -katalogeja, joissa laulujen sanoitukset ovat suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Voit tilata katalogin esimerkiksi kustantajan verkkokaupasta (https://www.f-musiikki.fi/search?query=Suomalaisia+yksinlauluja).

Vaihtoehtoja ja uudempia suomalaisten säveltäjien lauluja löytyy muun muassa Music Finlandin kautta https://core.musicfinland.fi/ .

Kilpailijoille tarjotaan ilmainen majoitus helsinkiläisissä perheissä. Mille aikavälille majoitus on tarjolla? Saako perhemajoituksessa oman huoneen?

Kilpailijoille tarjotaan mahdollisuus majoittua maksutta pääkaupunkiseutulaisiin perheisiin. Majoitus alkaa aikaisintaan kaksi päivää ennen kilpailua (18.5.2019) ja päättyy palkinnonsaajien konserttia seuraavana päivänä 1.6.2019). Mikäli tarvitsisit majoitusta ennen 18.5., olethan yhteydessä kilpailutoimistoon ([email protected]).

Kansainvälisten musiikkikilpailujen majoittajiksi on valikoitunut musiikista, nuorista ja kansainvälisyydestä kiinnostuneita vieraanvaraisia, lämminhenkisiä helsinkiläisiä perheitä. He tarjoavat kilpailijalle oman huoneen lisäksi aamiaisen, ja useimmissa kodeissa voi harjoitella. Perhe on myös kilpailijan apuna ja tukena monissa käytännön asioissa. Maksuton perhemajoitus on samalla ainutlaatuinen tilaisuus tutustua pohjoismaiseen elämäntapaan.

Missä voin harjoitella kilpailun aikana?

Kilpailijoiden vapaassa käytössä on harjoitustiloja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa koko kilpailun ajan. Harjoitustilat sijaitsevat aivan konserttisalin ja kilpailutoimiston läheisyydessä. Harjoitteleminen on mahdollista myös perhemajoituksessa isäntäperheen kanssa sovitulla tavalla.

Pääsevätkö kaikki kilpailuun valitut myös mestarikurssille?

Kilpailun yhteydessä järjestämme mestarikurssin, jolle tuomaristo valitsee osallistujat alkukilpailun jälkeen pudonneiden joukosta. Kilpailuun osallistuminen ei siis automaattisesti tarkoita pääsyä mestarikursseille oppilaana.

Kurssin opettajina on tuomariston jäseniä. Usein kurssin pitäjä ehdottaa oppilaalle kurssilla työstettävää laulua. Mestarikurssi on ilmainen oppilaalle ja yleisölle avoin tilaisuus

Miksi tuomaristossa on vain laulajia?

Kilpailun perustajan Mirjam Helinin toive oli, että kilpailu pidettäisiin mahdollisimman vapaana eri intressiryhmien keskenäänkin ristiriitaisista tavoitteista. Kilpailussa etsitään parasta laulajaa, ei sopivaa laulajaa tiettyyn rooliin. Vertaisarviointia suorittavat kansainvälisesti menestyneet laulajat, joiden antama palaute ja neuvot kilpailuesitysten jälkeen ovat laulajille korvaamattoman arvokkaita.

Mikä on hakemuksen ehdottomasti viimeinen palautusajankohta?

Hakemusaikaa on jatkettu 31. joulukuuta 2018 asti. Hakemuslomake on verkossa osoitteessa https://mirjamhelin.embark.com/apply/2019

Mikäli tulet valituksi kilpailuun, voit tehdä muutoksia ohjelmaasi 8. helmikuuta 2019 asti.