Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu uudistuu

25.10.2023

Kesäkuussa 2024 järjestettävä Mirjam Helin -laulukilpailu pidetään jatkossa joka kolmas vuosi. Erillisistä naisten ja miesten sarjoista luovutaan, ja tuomaristo kannustaa kilpailijoita huomioimaan ohjelmistovalinnoissaan moninaisuuden.

Sopraano Juliana Zara Mirjam Helin -kilpailussa vuonna 2019. Kuva: Heikki Tuuli.

Hakuaika kansainväliseen Mirjam Helin -laulukilpailuun on alkanut keskiviikkona 25.10. ja päättyy 4. tammikuuta 2024. Kilpailuun voivat hakea vuonna 1992 tai sen jälkeen syntyneet laulajat. Kilpailun ohjelmassa ei ole yhtään pakollista teosta, vaan kilpailijan tulee valita laajasti yksinlauluja sekä oratorio-, konsertti- tai ooppera-aarioita. Kaikki kilpailijat valmistavat kuitenkin ohjelmistoonsa vähintään yhden suomalaisen sävellyksen. Kilpailutoimikunta suosittelee, että kilpailijat ottavat ohjelmavalinnoissaan huomioon tekijöiden moninaisuuden koskien sukupuolta, maantiedettä ja kieliä.

“On hienoa, että kilpailijat voivat itse rakentaa ohjelmansa melko vapaasti. Tällöin tuomaristolla on mahdollisuus arvioida myös kilpailijoiden kykyä rakentaa taiteellisia kokonaisuuksia”, sanoo tuore kilpailupäällikkö Päivi Loponen-Kyrönseppä.

Helin-tuomaristo jakaa puheenjohtajansa, sopraano Soile Isokosken johdolla rahapalkintoja peräti 190 000 euron verran. Voittajalle tästä summasta on luvassa 50 000 euroa.

Nuoret lahjakkaat laulajat kokoontuvat lähes kaksiviikkoiseen tapahtumaan 1.–12. kesäkuuta 2024. Kilpailuun odotetaan viimekertaiseen tapaan noin viittäsataa hakemusta. Esiraati valitsee hakijoiden joukosta enintään viisikymmentä laulajaa Helsingissä pidettävään alkukilpailuun.

Alkukilpailu käydään 3.–6.6., välierät 7.–8.6. ja orkesterifinaali 12. kesäkuuta. Loppukilpailun orkesterina esiintyy Helsingin kaupunginorkesteri Sir Mark Elderin johdolla.

Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun vuodesta 1984 lähtien joka viides vuosi. Jatkossa se järjestetään kolmen vuoden välein.

Kilpailu perustuu Mirjam ja Hans Helinin suurlahjoitukseen. Professori Mirjam Helin (1911–2006) halusi perustaa kansainvälisen laulukilpailun Suomeen. Hänen tavoitteensa oli tehdä kisasta maailman arvostetuin.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: kilpailupäällikkö Päivi Loponen-Kyrönseppä, paivi.loponen@mirjamhelin.fi, 0505338386

Pysy nuotissa - tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa

Siirry takaisin sivun alkuun