Erilaisuuden rikkautta, mielipiteiden kirjoa – Varjoraati bloggaa koko kilpailun ajan
25.5.2019
Ajatusten vaihto, spekulointi ja moninaiset mielipiteet ovat osa musiikkikilpailua, eikä niiden kanssa tarvitse olla yksin. Mirjam Helin -kilpailun Varjoraati bloggaa koko kilpailun ajan ja tarjoaa yleisölle laulajan näkökulman kilpailuesityksiin.
”Tuomaristo ei saa kommentoida mitään eikä edes keskustella keskenään kilpailun aikana, joten me voimme avata, millaisiin asioihin tuomaristo ehkä tulee kiinnittämään huomioita”, määrittelee Varjoraadin puheenjohtaja, sopraano Olga Heikkilä. Hänen lisäkseen Varjoraadissa istuvat laulunopiskelijat Tuomas Miettola ja Johannes Pessi Sibelius-Akatemiasta sekä Antti Mähönen Oulun ammattikorkeakoulusta.
Varjoraatia kokeiltiin ensi kerran edellisissä, vuoden 2014 Mirjam Helin -kilpailuissa, ja tämänkertainen nelihenkinen tiimi rikastaa yleisön kisakokemuksia nyt sekä videoblogin että tekstimuotoisen blogin muodossa. Varjoraati kokoontuu joka erän jälkeen keskustelemaan, ja Johannes, Tuomas ja Antti kirjoittavat vuorollaan julki raadin pohdintoja. Jotta myös kansainvälinen yleisö pääsee osaksi Varjoraadin käymää keskustelua, Olga kääntää kaikki kirjoitukset englanniksi. Välikilpailussa ja finaalissa Varjoraatia voi kuulla myös Ylen lähetyksissä kommentoimassa.
Tarkoitus ei ole pistää kilpailijoita järjestykseen vaan pikemminkin ruokkia keskustelua.
”Kiinnostavaa on nimenomaan se, jos joku laulaja jakaa mielipiteitä”, sanoo Johannes Pessi.
Olga Heikkilän mukaan Mirjam Helin -kilpailun pituus ja monipuolisuus on haaste paitsi kilpailijoille myös tuomaristolle. On selvää, että loppuun asti pääsevät laulajat ehtivät nostattaa tuomaristossa monenlaisia näkemyksiä. Heikkilä kilpaili itse Mirjam Helineissä viisi vuotta sitten.
Raadin nuorille mieslaulajille kilpailun tiivis seuraaminen on antoisa kokemus.
”Tästä voi ottaa oppia, että miten kilpailuun kannattaa valmistautua. Omia laulupedagogiopintoja ajatellen on hyvä, että pääsee kuuntelemaan mahdollisimman erilaisia ääniä”, kuvailee Antti Mähönen. Hänen mielestään Helin-kilpailut ovat todellista erilaisuuden juhlaa, täynnä erityyppisiä ääniä ja tulkintatapoja.
Kilpailut ovat nuorille laulajille arvokkaita kehittymisen paikkoja, tuumii Tuomas Miettola.
”Kilpaileminen opettaa ohjelmistosuunnittelua, paineensietokykyä, luo esiintymisvarmuutta, antaa näkyvyyttä ja kontakteja. Ja turha väittää, ettei palkintorahakin merkkaisi”, hän luettelee.
Tuomas Miettolalla ja Johannes Pessillä on oma kilpailurupeama pian nurkan takana, sillä he osallistuvat kesällä Timo Mustakallio -laulukilpailuun. Johannes Pessi sanoo, että Mirjam Helin -kilpailun tiivis seuraaminen kouluttaa korvaa ja herättää monenlaisia ajatuksia laulamisesta.
”Totta kai sitä kaikkea peilaa myös itseensä laulajana”, hän toteaa.
Seuraa Varjoraadin blogia täällä!
Teksti: Auli Särkiö
Kuva: Heikki Tuuli