”Nyt mennään ja tehdään mitä on ladattu” – suomalaislaulajat lähtövalmiina

20.5.2019

Kotiyleisön iloksi Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun 47 laulajan joukossa kuullaan myös kolmea suomalaista.

Henri Tikkanen. Kuva: Heikki Tuuli.

Heti ensimmäisen päivän iltana tositoimiin pääsee bassobaritoni Jussi Juola. Dresdenissä Saksassa opiskeleva Juola oli mielissään ollessaan taas Suomessa. Mukaan kilpailuun saapui hänen lied-partnerinsa Eun Hye Kang, jonka kanssa bassobaritoni on tehnyt yhteistyötä neljä vuotta.

”On kiva, että pääsee laulukilpailussa tekemään duotyöskentelyä”, kokenut lied-laulaja kertoi maanantaina.

Alkuerään Juola on valinnut väritykseltään erilaisia kappaleita, joissa äänen sävyjä pääsee näyttämään monipuolisesti.

”Nyt vain keskityn kappaleisiin, toistan niitä mielessäni ja niiden tunnetiloja”, hän kertoo viime hetken valmistautumisestaan.

Mirjam Helin -laulukilpailuun Juola oli hakenut nyt ensimmäistä kertaa. Viiden vuoden kuluttua, kun kilpailua seuraavan kerran järjestetään, hän ei iän puolesta enää voisi hakea.

”Onhan tämä suurin laulukilpailu, joka Suomessa on, joten mahdollisuus täytyi käyttää!”

”Tuomaritkin ovat ihmisiä”

Samoilla linjoilla oli sopraano Virva Puumala, jonka vuoro on alkuerissä keskiviikkona. Viime vuoden Helsinki Lied -kilpailun sekä tämän vuoden Lappeenrannan laulukilpailun voittaja oli kokenut, että laulukunto on nyt kohdillaan ja kovaan kisaan kannatti pyrkiä mukaan.

”Tunsin, että kehtaan lähettää karsintanauhan”, hän nauraa.

Kilpailujärjestelyt saavat Puumalalta runsaasti suitsutusta.

”On tosi tervetullut olo, ja tuntuu että huolehditaan koko ajan. Ei tarvitse stressata, menee vaan ja laulaa.”

Myös arvovaltainen tuomaristo ihastuttaa suomalaissopraanoa. Toisaalta hän muistuttaa, että tuomaritkin ovat ihmisiä, ja kilpailutilanteeseen kannattaa suhtautua kuin mihin tahansa konserttiin.

”Hirveän realistinen kuva pitää silti itsellä olla siitä, että nämä on isojen tyttöjen ja poikien kisoja, ja täällä pitää onnistua tosi hyvin.”

Alkuerän haaste on Puumalan mukaan siinä, että voimat pitää jakaa tasaisesti barokin, oopperan ja liedin kesken. Mirjam Helin -laulukilpailun ohjelmistovaatimukset vaativat laulajalta erityisen paljon.

”Olen pyrkinyt valitsemaan kappaleita, joissa voisi nähdä mun persoonan ja taiteilijuuden.”

Puumala keskittyy nyt omaan esiintymiseensä eikä juuri seuraa muiden kilpailijoiden suorituksia, mutta hän kertoo virittäytyneensä kisatunnelmaan fiilistelemällä vuoden 2014 kilpailuvideoita.

Huumoria alkuerään

Baritoni Henri Tikkanen odottaa jo malttamattomana omaa keskiviikkoista alkuerävetoaan.

”Jo eilen ajattelin, että pääsisipä jo laulamaan!”

Tikkasen alkueräohjelma on monipuolinen ja vaihteleva. Erityisesti hän odottaa Wolfin ilkikurista Abschied-laulua, jossa laulaja pääsee revittelemään huumorilla.

”Kun pääsen tarinankerrontamoodiin, kaikki loksahtaa paikalleen.”

Viime viikon Tikkanen kertoo lepäilleensä, nyt on aika nostattaa tunnelmaa. Maanantaina aamupäivällä hän seurasi ensimmäistä alkueräsessiota.

”Yleensä olen kilpailuissa jännittynyt, nyt ihan ihmettelen, että miksen ole enemmän peloissani”, baritoni toteaa hilpeästi.

Vasta kuukausi sitten hän oli lied-pianistinsa kanssa Lyonissa kilpailemassa.

”Siellä oli stressaavaa, mutta täällä on rauhallinen fiilis. Kilpailu on järjestetty huikeasti. Olen valmistautunut hyvin, voin vain mennä ja tehdä sen mitä on ladattu”, hän kertoo.

Teksti: Auli Särkiö-Pitkänen

Pysy nuotissa - tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa

Siirry takaisin sivun alkuun