Tuomariston puheenjohtaja vaalii Mirjamin perintöä

29.5.2019

Jorma Silvasti pitää itseään etuoikeutettuna, että on saanut toimia Mirjam Helin -laulukilpailun tuomariston puheenjohtajana nyt jo kolmatta kertaa. Laulajalegenda Mirjam Helin oli itse tukemassa häntä uran alkutaipaleella: ”Nyt olen iloinen, jos voin jotenkin auttaa tätä uutta, tulevaa laulajasukupolvea.”

Jorma Silvasti tuomariston palautteenannossa alkuerien jälkeen.

Jorma Silvasti korostaa, että näkee kilpailijat kollegoina.

”Nuoret kaipaavat keskusteluja kokeneiden kollegoiden kanssa. Olen pyrkinyt laskemaan kynnystä, että lopettakaa teitittely ja kumartelu. Tuomaroinnin vaarana on, että asettaa itsensä kandidaattien yläpuolelle. Meidän tehtävänämme on mennä heidän luokseen, ei antaa ylhäältä viisaita neuvoja”, hän tähdentää.

Mirjam Helin -kilpailuun tuli tällä kertaa ennätysmäärä hakemuksia. Kilpailuun valitut edustavat laajasti kaikkia maailman kolkkia. 

”Luulisi, että kun hakijamäärä kasvoi, niin myös erot kasvaisivat. Mutta niin ei ollutkaan, vaan mitä ilmeisimmin maanosasta riippumatta kiinnostus, osaaminen ja opetustyö ovat ottaneet huimia harppauksia eteenpäin.”

Ennätyksellinen hakemusmäärä kertoo osaltaan kilpailun kansainvälisen maineen karttumisesta, mistä Silvasti on ylpeä. Tämänkertaisen kilpailun tasoa hän kuvailee tasaiseksi.

”Tänä vuonna ei ole yhtä selkeää voittajasuosikkia. Kaikki finaaliin päässeet ovat joka tapauksessa voittajia. Kaikilla kilpailijoilla on ollut omat vahvuutensa”, tuomariston puheenjohtaja summaa.

Välikilpailuun jatkavien lista selvisi ilman ylimääräisiä äänestyksiä, mutta finalistien päättäminen oli tuttuun tapaan kiperä paikka. Mieltymyksiä on paljon, ja jokainen tuomariston jäsen kiinnittää huomiota hieman eri asioihin.

”Se kuuluu asiaan musiikkikilpailuissa”, Silvasti sanoo. ”Finalistit ovat paikkansa ansainneet.”

Mirjam Helin -kilpailuissa on nähty, että eivät ainoastaan voittajat vaan myös muut finaaliin päässeet ovat voineet ponnahtaa merkittävälle uralle. Silvasti toivoo, että tulevaisuudessa kilpailu voisi tukea palkinnonsaajia ja osallistujia vieläkin kokonaisvaltaisemmin.

”Kilpailun ei tarvitse keksiä itseään enää uudestaan. Se personoituu Mirjam Heliniin henkilönä, ja hän oli suuri ihminen, joka on antanut omasta elämästään paljon muille. Kilpailu toivottavasti jatkuu myös tulevaisuudessa Mirjamin hengessä, se on mielestäni meidän kaikkien mukanaolevien tehtävä.”

Teksti: Auli Särkiö-Pitkänen
Kuva: Heikki Tuuli

Pysy nuotissa - tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa

Siirry takaisin sivun alkuun