Mirjam Helin

Mirjam Helin, the founder of the Mirjam Helin International Singing Competition

Professori Mirjam Helin kasvoi musikaalisessa perheessä ja alkoi vuonna 1929 opiskella Helsingin konservatoriossa laulunopettajan tutkintoa. Erinomaisesti sujuneen koelaulun jälkeen hänelle tarjottiin vuonna 1935 mahdollisuutta oopperadebyyttiin Suomalaisessa Oopperassa. Helinin isä Oskar Rokkanen ja sulhanen Hans Helin vastustivat kuitenkin jyrkästi ajatusta oopperalaulajan urasta, joten Mirjam joutui luopumaan haaveestaan.

Helinit vihittiin vuonna 1937 ja seuraavana vuonna Mirjam Helin piti kiittävät arviot saaneen ensikonserttinsa. Hän työskenteli isänsä toivomuksesta vuodesta 1940 lähtien lähes kymmenen vuotta kassa- ja reskontraosaston konttoripäällikkönä Pohjoismainen Sähkö Oy:ssä, jonka Oskar Rokkanen oli perustanut Helsinkiin. Helin asui suurimman osan elämästään Helsingin Lauttasaaressa.

Mirjam Helin lauloi Radion Solistikuorossa 1940–1952. Ura jatkui lukuisten kansainvälisten aaria- ja oratoriokonserttien kautta laulupedagogiksi Viipurin musiikkiopistoon (nykyinen Lahden konservatorio) 1951–1963 ja Sibelius-Akatemiaan 1960–1980. Mirjam Helin oli yksi Suomen merkittävimmistä laulupedagogeista. Hänen tunnetuin levytyksensä on Kalervo Hämäläisen säveltämä ja sanoittama Lapin äidin kehtolaulu.

Video: The Mirjam Helin International Singing Competition: The Story of the Competition