Tänään juhlitaan Mirjam Helinin syntymäpäivää

Mirjam Helin

Tänään perjantaina 29.3. juhlitaan kilpailun perustajan, professori Mirjam Helinin syntymäpäivää.

Mirjam Helin syntyi vuonna 1911 Pietarissa, mutta muutti jo vuonna 1918 muun perheen mukana Helsinkiin, itsenäistyneeseen Suomeen. Lauluopintojen jälkeen hän piti oman ensikonserttinsa vuonna 1938 ja esiintyi konsertti- ja oratoriolaulajan monissa maissa. Lauluopettajan työt ja rakkaus puolisoon veivät kuitenkin voiton maailman estradeista.

70-vuotispäivänsä aattona Helin teki Suomen Kulttuurirahastolle suuren lahjoituksen, jonka avulla toteutettiin vuonna 1984 ensimmäinen Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu. Tavoitteena oli alusta asti luoda maailman paras laulukilpailu, jossa kilpailijat kaikkialta maailmasta tuntevat itsensä tervetulleiksi.

”Pieni hymy, herttainen katse ja luonnollinen olemus riittävät lavasäteilyn syntyyn. Tähtiä ei tehdä. Tähteys kasvaa laulajan oman tahdon ja määrätietoisen työn tuloksena”, Mirjam Helin on todennut.

Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu on vuodesta 1987 lähtien ollut Kansainvälisten Musiikkikilpailujen Maailmanliiton (Fédération Mondiale des Concours Internationaux de Musique, Genéve) jäsen. Kilpailuun hakijoiden määrä on kasvanut jatkuvasti. Vuoden 2019 kilpailuun haki 62 kansallisuutta edustaen ennätykselliset 475 laulajaa.

Lue lisää Mirjam Helinistä

Kuva: Heikki Tuuli