Orkesteri ja kapellimestari

 

Mirjam Helin -kilpailun finaalin säesti Radion sinfoniaorkesteri ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla.

Orchestra
Kuva: Veikko Kähkönen

 

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestari on Hannu Lintu, joka aloitti kautensa syksyllä 2013.

Radio-orkesteri perustettiin vuonna 1927 kymmenen muusikon voimin. Sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. RSO:n ylikapellimestareita ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo. 

Orkesteri on saanut levytyksistään Gramophonen kahdesti - Lindbergin klarinettikonserton levytyksestä 2006 sekä Bartókin viulukonserttojen levytyksestä 2018. Muita tunnustuksia ovat mm. BBC Music Magazine Award, Académie Charles Cros ja MIDEM Classical Award. Sibeliuksen sävelrunoja ja lauluja sisältävä levy oli Gramophone-julkaisun Editor’s Choice marraskuussa 2017 ja BBC Music Magazinen kuukauden valinta tammikuussa 2018. 

Suurten klassis-romanttisten mestariteosten ohella RSO:n ohjelmisto sisältää runsaasti nykymusiikkia ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon.

Radion sinfoniaorkesterin verkkosivu

 

Kapellimestari Hannu Lintu

Hannu Lintu
Kuva: Kaapo Kamu

Hannu Lintu aloitti Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina elokuussa 2013. Aikaisemmin hän on toiminut Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja Helsingborgin Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on ollut Dublinin RTÉ National Symphony Orchestran päävierailija.

Kauden 2018-2019 aikana Hannu Lintu esiintyy myös mm. Baltimoren, St Louisin ja Cincinnatin sinfoniaorkestereiden, New Japan Philharmonic Orchestran, Singaporen sinfoniaorkesterin sekä Hampurin radion sinfoniaorkesterin johtajana. Vierailujen kohokohtiin kuuluvat myös debyytit Bostonin sinfoniaorkesterin ja Venäjän Kansallisorkesterin konserteissa. Hän on työskennellyt viime aikoina erityisesti Tokion kaupunginorkesterin, Washingtonin Kansallisen Sinfoniaorkesterin sekä Dallasin ja Detroitin sinfoniaorkestereiden kanssa.

Hannu Lintu on opiskellut pianon- ja sellonsoittoa ensin Turun Konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, jossa hänen orkesterinjohdon opettajiaan olivat Jorma Panula, Atso Almila, Eri Klas ja Ilja Musin. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Sienan kesäakatemiassa Myung Whun Chungin johdolla. Hän voitti Pohjoismaiset kapellimestarikilpailut 1994.

Hän on levyttänyt Ondine, Alba, Naxos, Ricordi, Claves, Hyperion ja Danacord -levymerkeille. Monet hänen johtamistaan levyistä ovat saavuttaneet palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Grammy-ehdokkuuden Lintu sai Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperan ensilevytyksestä.

Lue lisää: Hannu Linnun verkkosivut ja agentuuri harrisonparrot/artisthannulintu