Ilmo Ranta

Ilmo Ranta on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan johdolla ja hän suoritti diplomin vuonna 1984. Hän on täydentänyt opintojaan Münchenissa Klaus Schilden johdolla sekä György Sebökin, Dmitri Bashkirovin, Ralf Gothónin ja Hartmut Höllin oppilaana. Nykyään Ranta toimii Sibelius-Akatemiassa kamarimusiikin ja pianonsoiton lehtorina.

Ilmo Ranta piti ensikonserttinsa vuonna 1985. Sen jälkeen hän on pitänyt useita soolokonsertteja ja esiintynyt maamme merkittävimpien orkestereiden solistina. Ranta on tullut tunnetuksi monipuolisena kamarimuusikkona esiintyen niin Suomessa kuin ulkomailla. Hänet tunnetaan erityisesti johtavana suomalaisena lied-pianistina, jonka tunnetuimpia laulajapartnereita ovat Karita Mattila, Monica Groop, Jorma Hynninen ja Petteri Salomaa. Ranta on myös tehnyt useita lied-levytyksiä mm. Ondine- ja BIS-levy-yhtiöille.

Ilmo Ranta on arvostettu uuden musiikin esittäjä. Hän on kantaesittänyt mm. Usko Meriläisen, Paavo Heinisen, Jouni Kaipaisen ja Eero Hämeenniemen sävellyksiä. Suomalaista nykymusiikkia Ranta on levyttänyt mm. Mikael Helasvuon kanssa. Soololevytyksistä mainittakoon Paavo Heinisen 2. pianokonsertto Helsingin kaupunginorkesterin kanssa sekä laaja ”Pluton” pianolle ja tietokoneohjatulle elektroniikalle.

Ilmo Ranta on toiminut vuosina 1996-1999 Joroisten Musiikkipäivien ja Sibelius-Akatemian konserttitoiminnan taiteellisena johtajana.

Takaisin Pianistit-sivulle