Singer's Studiossa laulajat kohtaavat

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun tuomaristoon kerääntyy tunnetusti vaikuttavia laulajia, mutta miten he voisivat olla kilpailussa vielä enemmän läsnä, muutenkin kuin mestarikursseilla? Kun kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas alkoi pohtia asiaa, hän halusi ennen kaikkea tarjota kilpailijoille paikan, jossa he voisivat saada läheisempää kontaktia juryn jäseniin ja tutustua paremmin toisiinsa. ”Olin suunnitellut laajempaakin seminaarityyppistä tilaisuutta, mutta sitä oli vaikea mahduttaa tiukkaan ohjelmaan”, hän kertoo. Sen sijaan hän päätyi keskustelutilaisuuteen, jonka mallina on James Liptonin tv-ohjelma ”Actor's Studio”: siinä näyttelijäkoulun johtaja haastattelee kuuluisia näyttelijöitä.

Deborah Voigt veti Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalin täyteen kuulijoita.

Ensimmäisen Singer's Studion päähenkilöksi olisi tuskin voinut löytää sopivampaa hahmoa kuin sopraano Deborah Voigt, joka haluaa tunnetusti rikkoa stereotypioita oopperatähteydestä ja luoda mutkattomia kohtaamisia yleisön kanssa. Sopraanon asenteita kuvaa hyvin tammikuussa ilmestyvän omaelämäkerran otsikko ”Call Me Debbie: True Confessions of a Down-to-Earth Diva”. Singer's Studion pohja-ajatuksena onkin tuoda oopperaa lähemmäs ihmisiä sekä murtaa myyttiä pelottavista kilpailutuomareista.

”Debbie oli erinomainen valinta tähän, hän on tottunut ottamaan yleisön ja hänellä on loistava huumorintaju”, Pétas iloitsee onnistuneesta tapahtumasta.

Gustav Djupsjöbackan haastattelema Voigt painotti, että ooppera on elämää. Vaikka se olisi täynnä verta ja ihmeitä, siihen voi samastua. ”Et varmaan ole tehnyt murhaa, mutta tiedät kyllä, miltä tuntuu olla turhauttavassa parisuhteessa!” Voigt valottaa esimerkiksi Lady Macbethin äärimmäistä roolia Verdin oopperassa. ”Ole rehellinen itsellesi ja kuuntele tunteitasi. Kaikki tulee laulussa näkyviin, ja sitä tulee hyödyntää.” Siksi laulaja tarvitsee kykyä käsitellä omaa tunne-elämää, jotta laulu olisi ilmaisukasta. Oman persoonan tulee kuulua, Voigt sanoo. Tämän vuoksi myös elämänkokemus on valttia.

Entä miten nuori laulaja voi menestyä? ”Ole läsnä täysillä juuri nyt ja ota kaikki irti tästä hetkestä, käytä kaikki mahdollisuudet”, Voigt neuvoi. Hän korosti, ettei verkostoitumista saa jättää agentille, vaan siihen on itse panostettava taukoamatta. Tämä viesti rohkaisi myös Pétasta: Singer's Studion kaltaiset kohtaamispaikat ovat erittäin arvokkaita laulajille.

Kilpailijat ja yleisö saivat esittää kysymyksiä sopraanotähdelle, jonka rehevä huumorintaju ja sanavalmius tekivät tilanteesta viihdyttävän. Kysyjiä kiinnosti ramppikuume, huonojen kritiikkien kestäminen, oopperataiteen tulevaisuus sekä ulkoaoppiminen.

Teksti: Auli Särkiö
Kuvat: Heikki Tuuli