Laulu soikoon!

Kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas toivottaa kaikki laulutaiteen ystävät tervetulleiksi nauttimaan maailman tasokkaimmasta laulukilpailusta.

"Tulossa on traditioita ja historiaa kunnioittava mutta vahvasti tulevaisuuteen katsova kilpailu. Toteutamme tinkimättä Mirjam Helinin periaatetta: pyrimme kaikessa parhaaseen laatuun", sanoo pääsihteeri, musiikin maisteri Marja-Leena Pétas.

Laulukilpailut kilpailevat keskenään hyvistä osallistujista. Vaativaan Mirjam Helin -laulukilpailuun tuli eri puolilta maailmaa ennätykselliset 343 hakemusta. Laulajia houkuttivat hyvät palkinnot, kiinnostava tuomaristo ja mahdollisuus edetä aiempien kilpailijoiden tavoin laulumaailman arvostetuimmille estradeille.

Ensimmäistä kertaa hakijat lähettivät laulunäytteensä DVD-tallenteena. Esikarsintaraati sai laulajasta nyt paremman kokonaisvaikutelman. Kilpailuun valittiin 30 nais- ja 34 mieslaulajaa. Suomalaisia on mukana 11. "Mirjam Helin -laulukilpailu vahvistaa laulun ja laulajien asemaa. Kansainvälisiä kontakteja tulisi pitää yllä myös välivuosina", Pétas korostaa.

Tuomaristolla uusi profiili

Mirjam Helin -laulukilpailua kehitetään ajan hengessä. Kilpailutoimikunta keskusteli tuomariston kokoonpanosta jo syksyllä 2005. Profiilin uudistuksen myötä tuomaristo nuortui. Sen jäsenet ovat aktiivisesti esiintyviä taiteilijoita ja musiikkimaailman vaikuttajia: espanjalainen mezzosopraano Teresa Berganza, aikamme ehkä kysytyin sopraano Soile Isokoski, Itävaltaan asettunut yhdysvaltalainen tenori Thomas Moser, venäläinen basso Jewgenij Nesterenko, saksalainen basso René Pape, mezzosopraano ja tuleva Ruotsin kuninkaallisen oopperan johtaja Birgitta Svendén sekä bulgarialainen sopraano Anna Tomowa-Sintow.

Puhetta johtaa Euroopan arvostetuimpiin tenoreihin lukeutuva Jorma Silvasti. Hän on osallistunut innostuneena jo valmistelutyöhön. Nesterenko on mukana viidennen kerran. Vuoden 1989 miesten sarjan voittaja, huikean kansainvälisen uran luonut Pape palaa nyt juurilleen.

Mestarikurssit ovat kuuluneet kilpailun ohjelmaan vuodesta 1999 lähtien. Tuomaristo valitsee niiden osanottajat alkuerien jälkeen. Opettajina toimii 4-5 tuomariston jäsentä. Yleisö pääsee maksutta seuraamaan opetusta.

Marja-Leena Pétas on seurannut laulukilpailua alusta asti yhdessä Mirjam Helinin kanssa ja sisäistänyt sen tavoitteet. Kilpailutoimikunnan jäsen hän on ollut vuodesta 2002. Pääsihteerinä Pétas vastaa nyt järjestelyistä pienintä piirtoa myöten. Hän tietää, että lopputulos syntyy lukuisten toimijoiden antaumuksellisesta panoksesta. "On arvokasta kokea kilpailu tältäkin puolelta", Pétas sanoo.

teksti: Mariitta Hämäläinen
kuva: Heikki Tuuli