Ilmoittautuminen VI Kansainväliseen Mirjam Helin -laulukilpailuun alkoi

Suomen Kulttuurirahasto järjestää VI Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun Helsingissä 1.-12.8.2009. Ilmoittautuminen on käynnistynyt ja se tapahtuu kilpailulle avattujen verkkosivujen www.mirjamhelin.fi kautta. Ilmoittautumisaika päättyy 16.2.2009. Kilpailuun valittujen laulajien nimet julkistetaan 3.4.2009.

Vuoden 2009 kilpailuun voivat osallistua kansalaisuudesta riippumatta naiset, jotka ovat syntyneet vuonna 1978 tai sen jälkeen, ja miehet, jotka ovat syntyneet vuonna 1976 tai sen jälkeen. Sekä naisten että miesten sarjassa jaetaan neljä palkintoa, joiden yhteenlaskettu arvo on 140.000 euroa. Ensimmäinen palkinto on arvoltaan 25.000 euroa. Lisäksi tuomaristo voi jakaa erityispalkintoja. Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu on järjestetty vuodesta 1984 alkaen joka viides vuosi. Se on tarkoitettu jo esiintymiskypsyyttä omaavien nuorten laulajien parhaimmistolle.

Tuomaristo ja kilpailutoimikunta

 
VI Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun tuomaristo koostuu sekä aktiivisesti uraa tekevistä että pitkäaikaisen pedagogisen kokemuksen omaavista artisteista. Tuomariston puheenjohtaja on tenori Jorma Silvasti, joka tekee täten paluun kilpailuareenoille. Hän on viimeksi ollut mukana kilpailutilanteessa vuonna 1982 voittaessaan Timo Mustakallio -kilpailun Savonlinnassa. Tuomariston jäseniksi ovat lupautuneet Teresa Berganza, Soile Isokoski, Thomas Moser, Jewgenij Nesterenko, René Pape, Natalie Stuztmann ja Anna Tomowa-Sintow.
 
-Tuomariston keski-ikä putoaa edellisistä Mirjam Helin -kilpailuista selvästi. Kohtasimme muutaman harmittavan kieltäytymisen aikatauluongelmista johtuen, mutta kaiken kaikkiaan emme joutuneet tinkimään piiruakaan tuomariston tasosta. Minulla on ilo saada työskennellä hienojen kollegoiden kanssa, kuvailee Jorma Silvasti vuoden 2009 tuomaristoa ja sen valintaprosessia. 
 
Erityisesti Silvastia ilahduttaa vuoden 1989 Mirjam Helin -kilpailun voittajan René Papen osallistuminen tuomarointityöhön: 
-René on erinomainen esimerkki menestyneestä laulajasta, jolle Mirjam Helin -kilpailu oli merkittävä ulostulo. René palaa nyt juurilleen. Hän voi kertoa omasta kokemuksestaan, mitä kaikkea tämä kilpailu merkitsee nuorelle laulajalle.
 
Kilpailutoimikunnan puheenjohtajan on toimitusjohtaja Reijo Kiilunen. Jäsenet ovat Suomen Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava, rehtori, pianotaiteilija Gustav Djupsjöbacka, suunnittelujohtaja Helena Hiilivirta, pianotaiteilija Erkki Korhonen, vastaava tuottaja Miikka Maunula, toimialapäällikkö, kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas sekä oopperalaulaja Esa Ruuttunen.
 

Ohjelmisto ja aikataulu

 
Kansainvälinen Mirjam Helin -laulukilpailu tunnetaan yhtäältä laajasta ohjelmistovaatimuksestaan (oratorio, lied, ooppera). Toisaalta kilpailuohjelma antaa suuren vapauden valita, sillä ohjelmaan ei vaadita tiettyjen laulujen tai säveltäjien teoksia. Semifinaalissa tulee kuitenkin esittää suomalaisen säveltäjän teos.
 
Kilpailun alku- ja välierät pidetään 3.-9.8.2009 Sibelius-Akatemiassa ja loppukilpailu 12.8.2009 Suomen Kansallisoopperassa. Palkinnonsaajien konsertti järjestetään 14.8.2009 Oulun Madetojasalissa.
 
Alku- ja välierissä säestävät pianistit Kristian Attila, Hans-Otto Ehrström, Collin Hansen, Tuula Hällström ja Ilmo Ranta. Finaalissa ja palkinnonsaajien konsertissa kilpailijoita säestää Radion Sinfoniaorkesteri kapellimestari Leif Segerstamin johdolla.
 
 
Lisätietoja:
Kilpailun pääsihteeri Marja-Leena Pétas, puh. (09) 6128 1248, s-posti: mlp@skr.fi