Radion sinfoniaorkesteri ja kapellimestari Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestari on Hannu Lintu, joka aloitti kautensa syksyllä 2013.
 
Radio-orkesteri perustettiin vuonna 1927 kymmenen muusikon voimin. Sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. RSO:n ylikapellimestareita ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo. 
 
Suurten klassis-romanttisten mestariteosten ohella RSO:n ohjelmisto sisältää runsaasti nykymusiikkia ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon.
 

Kapellimestari Hannu Lintu

 
Hannu Lintu aloitti Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina elokuussa 2013.
 
Aikaisemmin hän on toiminut Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja Helsingborgin Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on ollut Dublinin RTÉ National Symphony Orchestran päävierailija . Lintu työskentelee säännöllisesti myös Avanti!-kamariorkesterin kanssa ja oli vuonna 2005 Avantin Suvisoitto -festivaalin taiteellinen johtaja.
 
Lintu on johtanut merkittävimpien suomalaisten orkestereiden lisäksi mm. radio-orkestereita Berliinissä, Pariisissa, Frankfurtissa, Stuttgartissa, Amsterdamissa ja Madridissa; useita orkestereita Pohjois- ja Etelä-Amerikassa (mm. Toronton, Houstonin, Baltimoren, Cincinnatin, Pittsburghin ja St Louisin sinfoniaorkesterit sekä Los Angelesin Filharmonikot Hollywood Bowlissa), Aasiassa (Seoul, Tokio, Kuala Lumpur, Hong Kong) ja Australiassa (mm. Sydneyn ja Melbournen sinfonikot). Kaudella 2012-2013 hän debytoi mm. Lontoon Filharmonikkojen, Minnesotan Orkesterin sekä BBC Scottish-orkesterin johtajana. Tällä kaudella hän palaa johtamaan mm. Tukholman ja Göteborgin Sinfonikkoja, Berliinin Saksalaista Sinfoniaorkesteria (DSO) ja Toronton Sinfoniaorkesteria.
 
Hannu Lintu on opiskellut pianon- ja sellonsoittoa ensin Turun Konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, jossa hänen orkesterinjohdon opettajiaan olivat Jorma Panula, Atso Almila, Eri Klas ja Ilja Musin. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Sienan kesäakatemiassa Myung Whun Chungin johdolla. Hän voitti Pohjoismaiset kapellimestarikilpailut 1994.
 
Hän on levyttänyt Ondine, Alba, Naxos, Ricordi, Claves, Hyperion ja Danacord -levymerkeille. Monet hänen johtamistaan levyistä ovat saavuttaneet palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Grammy-ehdokkuuden Lintu sai Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperan ensilevytyksestä.
 

Hannu Linnun verkkosivut